Do barszczu i nie tylko…
Pierożki z grzybami to pozycja obowiązkowa podczas kolacji wigilijnej. Te, które Ci proponuję są nieco inne, ponieważ użyłam mąki gryczanej. Delikatne, z grzybowym farszem zaskoczą Cię swoim smakiem. Jeśli szukasz idealnego przepisu na pierożki bez glutenu to świetnie trafiłaś. 😉
Przygotowanie
Grzyby opłukaj pod bieżącą wodą. Włóż do miski, zalej wodą i odstaw do namoczenia na 30 minut. Grzyby wraz z wodą przełóż do rondelka i gotuj przez 15 minut. Ugotowane grzyby przecedź przez sito, odciśnij z wody i odstaw. Cebulę pokrój w malutką kostkę i podsmaż na oliwie. Grzyby zmiksuj w blenderze i dodaj do cebuli na patelnię. Duś razem ok. 3 minuty. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj. Następnie przełóż całość do blendera i zmiksuj. Gotowy farsz przełóż do miseczki i odstaw.
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól i wymieszaj. Wlej wrzącą wodę i olej. Wymieszaj i odstaw na chwilę, aby ostygło. Kiedy ciasto się schłodzi, szybko wyrób na blacie posypanym mąką ziemniaczaną. Wałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm. Wykrój kółka filiżanką. Nałóż farsz i sklej pierożki. Pierożki wkładaj partiami do gotującej się wody. Gotuj przez minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmij łyżką cedzakową.