Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na owsiankę dyniową


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • szklanka mleka migdałowego
  • 50 g bezglutenowych płatków owsianych
  • garść rodzynek niesiarkowanych
  • garść orzechów włoskich
  • łyżeczka syropu klonowego
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • łyżeczka masła ghee

Przygotowanie

Będziesz potrzebowała puree z dyni, dlatego polecam Ci przekroić dynię na pół i upiec w temperaturze 180 stopni C, czas: ok. 50 minut. Pamiętaj, żeby położyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu.

Mleko wlej do rondelka i zagotuj. Dodaj odmierzoną ilość puree i dokładnie wymieszaj. Dodaj płatki i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj przyprawy i siemię lniane, wymieszaj. Odstaw.

W rondelku rozgrzej masło, dodaj rodzynki i orzechy. Delikatnie zrumień i odstaw.

Owsiankę przełóż do miseczki, posyp rodzynkami i orzechami, polej syropem klonowym.

Smacznego!

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 63 g
  • Kalorie: 497 kcal
  • Tłuszcze: 20 g
  • Białko: 13 g
0
Would love your thoughts, please comment.x