Składniki
Skaluj
- 3/4 szklanki puree z dyni
- szklanka mleka migdałowego
- 50 g bezglutenowych płatków owsianych
- garść rodzynek niesiarkowanych
- garść orzechów włoskich
- łyżeczka syropu klonowego
- łyżeczka siemienia lnianego
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatałowej
- łyżeczka masła ghee
Przygotowanie
Będziesz potrzebowała puree z dyni, dlatego polecam Ci przekroić dynię na pół i upiec w temperaturze 180 stopni C, czas: ok. 50 minut. Pamiętaj, żeby położyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu.
Mleko wlej do rondelka i zagotuj. Dodaj odmierzoną ilość puree i dokładnie wymieszaj. Dodaj płatki i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj przyprawy i siemię lniane, wymieszaj. Odstaw.
W rondelku rozgrzej masło, dodaj rodzynki i orzechy. Delikatnie zrumień i odstaw.
Owsiankę przełóż do miseczki, posyp rodzynkami i orzechami, polej syropem klonowym.
Smacznego!
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 63 g
- Kalorie: 497 kcal
- Tłuszcze: 20 g
- Białko: 13 g