SEZON NA GRYPĘ 🤧
Chłodne dni rozgościły się u nas na dobre. Wszyscy dookoła kaszlą, kichają i już nie wiadomo czy to przeziębienie, grypa czy może COVID. Sezon na chorowanie rozpoczęty. Czy można się jakoś ochronić? Oczywiście nie zawsze można zamknąć się w domu, dlatego należy wzmacniać odporność. Najlepiej robić to przez cały rok, ponieważ gdy zachorujemy to jest już za późno.
JEDZENIE MA ZNACZENIE 🥦
- Unikaj żywności wysoko przetworzonej (chipsy, gotowe dania do odgrzania, sztuczne zupki, słodycze), które powodują, że w naszym organizmie namnażają się wirusy i bakterie.
- Zrezygnuj z gazowanych, kolorowych napojów – nic nam nie dają a są rakotwórcze, pełne cukru lub słodzików.
- Spożywaj warzywa i owoce bogate w witaminę C
- Włącz do swojej diety tłuste ryby morskie (2-3 razy w tygodniu)
- Regularnie jedz kiszonki -kapusta, ogórki, rzodkiewki…
- Dbaj o higienę snu- kładź się spać nie później niż 22. Przed snem wywietrz porządnie sypialnię. Śpij 7.5-8 h.
- Bądź aktywna/y nawet w chłodniejsze dni. Spaceruj minimum 30 minut dziennie, chyba, że jest ulewa 😉
- Jedz rozgrzewające zupy (np. kremy) z dodatkiem takich przypraw jak imbir lub/i kurkuma.
- Pij 2 litry wody dziennie- dobre nawodnienie (nawet w chłodne dni) to podstawa.
Moje sposoby na dodatkowe wzmocnienie
🍋 Na czczo piję przegotowaną wodę z łyżeczką ekologicznego octu z jabłek.
🍋 W ciągu dnia staram się wypić szklankę soku z kiszonej kapusty lub buraczków.
🍋 Suplementuję witaminę C, D+K (rozpuszczam w łyżeczce oleju lnianego), olejek z oregano
(ma działanie przeciwwirusowe, 3 kropelki rozpuszczam w 1/2 szklanki wody), probiotyki,
kwasy Omega, magnez.
A jakie są Twoje sposoby na odporność? 🙂