Skip to content
Menu

Przepis na odporność

SEZON NA GRYPĘ 🤧

Chłodne dni rozgościły się u nas na dobre. Wszyscy dookoła kaszlą, kichają i już nie wiadomo czy to przeziębienie, grypa czy może COVID. Sezon na chorowanie rozpoczęty. Czy można się jakoś ochronić? Oczywiście nie zawsze można zamknąć się w domu, dlatego należy wzmacniać odporność. Najlepiej robić to przez cały rok, ponieważ gdy zachorujemy to jest już za późno.

JEDZENIE MA ZNACZENIE 🥦

  1.  Unikaj żywności wysoko przetworzonej (chipsy, gotowe dania do odgrzania, sztuczne zupki, słodycze), które powodują, że w naszym organizmie namnażają się wirusy i bakterie.
  2.   Zrezygnuj z gazowanych, kolorowych napojów – nic nam nie dają a są rakotwórcze, pełne cukru lub słodzików.
  3. Spożywaj warzywa i owoce bogate w witaminę C
  4. Włącz do swojej diety tłuste ryby morskie (2-3 razy w tygodniu)
  5. Regularnie jedz kiszonki -kapusta, ogórki, rzodkiewki…
  6. Dbaj o higienę snu- kładź się spać nie później niż 22. Przed snem wywietrz porządnie sypialnię. Śpij 7.5-8 h.
  7. Bądź aktywna/y nawet w chłodniejsze dni. Spaceruj minimum 30 minut dziennie, chyba, że jest ulewa 😉
  8. Jedz rozgrzewające zupy (np. kremy) z dodatkiem takich przypraw jak imbir lub/i kurkuma.
  9. Pij 2 litry wody dziennie- dobre nawodnienie (nawet w chłodne dni) to podstawa.

Moje sposoby na dodatkowe wzmocnienie

🍋 Na czczo piję przegotowaną wodę z łyżeczką ekologicznego octu z jabłek.

🍋 W ciągu dnia staram się wypić szklankę soku z kiszonej kapusty lub buraczków.

🍋 Suplementuję witaminę C, D+K (rozpuszczam w łyżeczce oleju lnianego), olejek z oregano

(ma działanie przeciwwirusowe, 3 kropelki rozpuszczam w 1/2 szklanki wody), probiotyki,

kwasy Omega, magnez.

A jakie są Twoje sposoby na odporność? 🙂

00głosy
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
0 Komentarze
Najnowsze
NajstarszeNajwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x