MĄKA KASZTANOWA
Coraz więcej sklepów jest zaopatrzonych w mąkę kasztanową, tak więc nie powinno być problemu z zakupami. Gdyby jednak w Twoim sklepie nie było takiej mąki, możesz kupić przez internet.
Mąka kasztanowa ma lekko słodki smak i idealnie nadaje się do placków, naleśników lub ciastek.
NALEŚNIKI
Dzisiaj przygotowałam dla Ciebie przepis na 20 kasztanowych naleśników, które obłędnie smakują z tym kremem Przepis na krem czekoladowo-orzechowy .
Naleśniki kasztanowe są ciekawą alternatywą dla tych tradycyjnych i mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu.
Drukuj
Przepis na „naleśniki kasztanowe”
- Czas całkowity: 50 minut
Opis
Lekko słodkie naleśniki kasztanowe
Składniki
Skaluj
- Olej kokosowy 50 g
- Mleko migdałowe 500 g
- Woda 200 g
- Mąka kasztanowa 250 g
- Jajka 4 sztuki
- Szczypta soli
Przygotowanie
- Do rondelka przełóż olej kokosowy.
- Podgrzej na małym ogniu, do momentu aż się upłynni.
- Dodaj mleko migdałowe, mąkę, jajka i sól. Zmiksuj blenderem.
- Odstaw ciasto na 30 minut.
- Po tym czasie rozgrzewany patelnię, dodajemy odrobinę oleju kokosowego i smażymy naleśniki, po około dwie minuty z każdej strony.
- Czas przygotowania: 5 minut
- Czas gotowania: 45 minut
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 10 g
- Tłuszcze: 5 g
- Białko: 3,5 g
Rozumiem, że sól nie jest w tym wypadku konieczna?
Pewnie, że nie jest. 🙂
[…] Mąka kasztanowa -aktualnie moja ulubiona Ma lekko słodkawy smak, więc używam jej do naleśników i racuchów. Jest bogata w błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, dodatkowo zawiera witaminę C, witaminę A i E, oraz witaminę P. Naleśniki kasztanowe […]
Jakie dodatki najlepiej smakują do tych naleśników? Szukam pomysłu, by przekonać do nich dzieci. Póki co jest ciężko :/
Ja polewam syropem klonowym i podaję z pokrojonym bananem.