Opis
Idealny pomysł na sobotnie śniadanie!
Składniki
Skaluj
- 240 g mleka migdałowego
- 100 g mąki amarantusowej
- 20 g mąki jaglanej
- 40 g oliwy z oliwek ( możesz użyć innego tłuszczu np. miękkie masło ghee lub olej słonecznikowy)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 dojrzały banan
Przygotowanie
Ciasto naleśnikowe
- Do miski wsyp mąkę amarantusową oraz jaglaną. Dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce utrzyj jajka mikserem do białości. Zajmie Ci to ok. 5 minut. Międzyczasie dodawaj do jajek kolejno: sól, mąkę (porcjami) oraz mleko migdałowe i oliwę. Kiedy dodasz wszystkie składniki, miksuj dalej przez ok. 2 minuty. Odstaw na kwadrans.
Krem czekoladowo- bananowy
- Do rondelka włóż czekoladę połamaną na kawałki. Ustaw na średnim ogniu i poczekaj aż się rozpuści, mieszając od czasu do czasu.
- Kiedy czekolada będzie płynna, dodaj do niej banana, pokrojonego na kawałki.
- Zblenduj na gładką masę.
- Krem przełóż do słoiczka i odstaw w ciepłe miejsce.
Przygotowanie
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek na kuchence.
- Ciasto naleśnikowe zmiksuj ponownie przez ok. 5 sekund. Ostrożnie nalewaj chochelką ciasto na patelnię. Smaż z obydwu stron. Nie przewracaj naleśnika zbyt szybko na drugą stronę ponieważ może się porwać.
- Po usmażeniu jednego naleśnika, odłóż go na talerz i przykryj ściereczką, żeby nie ostygł. Z każdym kolejnym naleśnikiem postępuj tak samo.
- Na koniec każdy naleśnik posmaruj kremem i zwiń tak jak lubisz. Smacznego!
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 5 g
- Kalorie: 62 kcal
- Tłuszcze: 3.4 g
- Białko: 1.3 g