Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na naleśniki amarantusowe i krem czekoladowo-bananowy


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Opis

Idealny pomysł na sobotnie śniadanie!


Składniki

Skaluj
  • 240 g mleka migdałowego
  • 100 g mąki amarantusowej
  • 20 g mąki jaglanej
  • 40 g oliwy z oliwek ( możesz użyć innego tłuszczu np. miękkie masło ghee lub olej słonecznikowy)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 dojrzały banan

Przygotowanie

Ciasto naleśnikowe

  1. Do miski wsyp mąkę amarantusową oraz jaglaną. Dokładnie wymieszaj.
  2. W drugiej misce utrzyj jajka mikserem do białości. Zajmie Ci to ok. 5 minut. Międzyczasie dodawaj do jajek kolejno: sól, mąkę (porcjami) oraz mleko migdałowe i oliwę. Kiedy dodasz wszystkie składniki, miksuj dalej przez ok. 2 minuty. Odstaw na kwadrans.

Krem czekoladowo- bananowy

  1. Do rondelka włóż czekoladę połamaną na kawałki. Ustaw na średnim ogniu i poczekaj aż się rozpuści, mieszając od czasu do czasu.
  2. Kiedy czekolada będzie płynna, dodaj do niej banana, pokrojonego na kawałki.
  3. Zblenduj na gładką masę.
  4. Krem przełóż do słoiczka i odstaw w ciepłe miejsce.

Przygotowanie

  1. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek na kuchence.
  2. Ciasto naleśnikowe zmiksuj ponownie przez ok. 5 sekund. Ostrożnie nalewaj chochelką ciasto na patelnię. Smaż z obydwu stron. Nie przewracaj naleśnika zbyt szybko na drugą stronę ponieważ może się porwać.
  3. Po usmażeniu jednego naleśnika, odłóż go na talerz i przykryj ściereczką, żeby nie ostygł. Z każdym kolejnym naleśnikiem postępuj tak samo.
  4. Na koniec każdy naleśnik posmaruj kremem i zwiń tak jak lubisz. Smacznego!

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 5 g
  • Kalorie: 62 kcal
  • Tłuszcze: 3.4 g
  • Białko: 1.3 g
2
0
Would love your thoughts, please comment.x