Domowa masa makowa kontra sklepowa
Święta to czas kiedy możemy nieco potrenować nasze kulinarne umiejętności i przetestować rozmaite możliwości.
Pieczemy wspólnie ciasta, ciasteczka, lepimy pierogi, kroimy kluski… i super ponieważ właśnie oto chodzi, zwłaszcza gdy w przygotowania angażuje się cała rodzina.
To co szczególnie kojarzy mi się ze świętami, to słodki zapach miodu, nie tylko do pierników, ale i do makowej masy, która jest przecież bazą do tradycyjnych makowców i innych dań. Są dwie możliwości, przygotować masę samodzielnie lub kupić gotową.
Warto zastanowić się jednak, czy opłaca się pójść na łatwiznę, ponieważ często w zakupionych produktach znajdują się składniki, o które nawet byśmy nie podejrzewali producenta.
Tymczasem zobacz skład gotowej masy makowej w puszce:
woda, mak niebieski (21%), cukier, bakalie (10%) [rodzynki, skórki pomarańczowe (skórki pomarańczowe, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)), sól], skrobia w proszku, miód sztuczny [syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, woda, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), karmel, aromat], serwatka w proszku z mleka (łącznie z laktozą), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty.
O zgrozo! Zamiast miodu: syrop, karmel i cukier.
Tymczasem przygotowanie wyśmienitej masy makowej jest proste i wbrew pozorom nie takie czasochłonne. 😉
To co przekonałam Cię do działania? Mam nadzieję, że tak.
Najważniejsze to zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty (mak, bakalie, miód) ponieważ to one tworzą niepowtarzalny smak.
Nie uwierzysz ile się naszukałam w markecie bakalii bez siarki, oleju bawełnianego i konserwantów. Na szczęście znalazłam. 🙂 100% naturalne. Dlatego koniecznie czytaj etykiety.
Przygotowanie
Mak wsyp do dużego sita i wypłukaj pod bieżącą wodą. Przesyp do garnka i zalej wrzątkiem, odrobinę więcej nad poziomem maku.
Gotuj ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia (ok. 15 minut). Odcedź z resztek wody i przełóż do robota kuchennego lub młynka do maku. Zmiel dwukrotnie (ja mieliłam w robocie kuchennym 2 minuty). Przełóż do dużej miski. Międzyczasie posiekaj orzechy, a bakalie pokrój w kosteczkę. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Przekrój na połówki.
Na patelni rozpuść masło z miodem. Powoli dodaj orzechy i wszystkie bakalie, partiami. Podgrzewaj ok. 2 minuty, cały czas delikatnie mieszając.
Przełóż do miski z makiem. Dodaj pomarańczę i wymieszaj. Dolej sok z cytryny i ponownie wymieszaj. Możesz także dodać odrobinę rumu do smaku. 😉
Masa gotowa. Idealna do makowca czy klusek z makiem. Przygotowując ten przepis nie sposób nie poczuć magii świąt.
Wydaje się proste… zobaczymy czy dobre chęci wystarczą 😄
Trzymam mocno kciuki! 🎄😁😘