Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na makrelę z patelni


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka
  • Czas całkowity: 15 minut

Opis

Makrela


Składniki

  • Oliwa z oliwek- 5 łyżek
  • Filety świeżej makreli- 4 sztuki
  • Czerwona cebula-połowa
  • Pomidor zerowy-150 g
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka miodu
  • Łyżka kaparów
  • Łyżka rodzynek
  • Łyżka orzeszków pini
  • Liście pietruszki

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy.
  2. Połóż na niej makrelę skórą do dołu i smaż ok. 2-3 minuty na średnim ogniu. Przełóż na drugą stronę i również smaż przez 2-3 minuty.
  3. Rybę przełóż na talerz, a na patelnię dodaj posiekaną w piórka cebulę. Podsmażaj kilka minut cały czas mieszając. Dodaj posiekany czosnek, pomidory, kapary, orzeszki oraz resztkę oliwy. Podpiekaj razem przez chwilę.
  4. Przełóż na talerz z fileta.
  5. Posyp natką pietruszki.
  • Czas przygotowania: 15 minut
0
Would love your thoughts, please comment.x