Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na kasztanowy mazurek Wielkanocny


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Opis

Przepis bezglutenowy


Składniki

Skaluj

Spód:

  • 85 g mąki kasztanowej
  • 85 g syropu klonowego
  • 85 g pasty tahini
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kropla aromatu orzechowego 

Krem nugatowy:

  • 15 g zblendowanych daktyli
  • 100 g kasztanów (z puszki)
  • 50 g śmietanki kokosowej 
  • 10 g miodu (np. kasztanowego)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku

Do dekoracji:

  • migdały blanszowane
  • wiórki kokosowe
  • orzechy laskowe

Przygotowanie

Przygotowania zacznij od chrupiącego spodu.

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce.
  2. Przełóż do natłuszczonej (np. masłem) formy i delikatnie wyrównaj palcami.
  3. Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
  4. Odstaw do całkowitego schłodzenia.
  5. Międzyczasie do robota kuchennego włóż kasztany. Zmiksuj. Dodaj zmielone daktyle oraz resztę składników i wymieszaj.
  6. Kiedy ciasto będzie już schłodzone rozsmaruj na nim krem nugatowy. Udekoruj migdałami, wiórkami kokosowymi wg uznania, lub tak jak ja 🙂

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 194 g
  • Kalorie: 1471
  • Tłuszcze: 60 g
  • Białko: 32 g
0
Would love your thoughts, please comment.x