Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na Karpatkę


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj

CIASTO:

  • 125 g masła bez laktozy
  • 260 g wody
  • 80 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 5 jaj

KREM:

  • Dwa budynie waniliowe bezglutenowe, eko w proszku (80 g)
  • 65 g erytrolu
  • 750 ml mleka roślinnego
  • 200 g masła bez laktozy (temp. pokojowa)

Przygotowanie

Przepis na ciasto:

Przygotuj okrągłą formę do pieczenia bo zaczynamy. 😉

* W rondelku roztop masło. Dodaj wodę i zagotuj. Wsyp mąkę i ucieraj przez chwilkę silikonową lub drewnianą łyżką, aż masa się ze sobą dokładnie połączy i będzie gładka.

* Gotową masę przełóż do misy i poczekaj aż ostygnie.Dodaj jajka oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładką masę. Podziel ciasto na dwie części.

* Piekarnik nagrzej do 200 stopni C (góra i dół). Okrągłą formę posmaruj masłem i posyp mąką ryżową.

* Jedną część ciasta przełóż do formy, następnie rozprowadź ciasto używając zwilżonej ciepłą wodą, silikonową, płaską łopatką. Jeśli ciasto się klei ponownie polej łopatkę ciepłą wodą.

* Piecz 20-25 minut.

* Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odczekaj kilka minut. Następnie wyjmij ostrożnie ciasto z formy. Formę umyj, osusz i postępuj tak samo z drugą częścią ciasta.

Krem budyniowy:

* Nalej mleko do szklanki. Wsyp budynie w proszku, erytrol i dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj w rondelku. Następnie wlej mleko ze szklanki (to budyniami i erytrolem) i mieszaj do czasu kiedy budyń uzyska gładką konsystencję. Następnie gotuj budyń 1-2 minuty, a kiedy zacznie bulgotać odstaw do ostygnięcia. W tym czasie, mieszaj co jakiś czas, aby nie powstał kożuch.

* Masło ubijaj mikserem ok. 2 minuty, następnie dodawaj po łyżce ostudzony budyń, cały czas ubijając.

* Gotowym kremem posmaruj jedną część ciasta i przykryj drugą. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

* Międzyczasie zmiksuj na erytrol w robocie kuchennym na pył i kiedy ciasto już „odpocznie” posyp ciasto z wierzchu, przez sitko.

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 33 g
  • Kalorie: 461 kcal
  • Tłuszcze: 38 g
  • Białko: 7 g
3
0
Would love your thoughts, please comment.x