Wakacje rozpoczęły się na dobre. W końcu można spakować plecak i wyruszyć na wycieczkę. Warto wówczas mieć przy sobie zdrową przekąskę, która zapewni odpowiedni poziom energii. Przygotowałam dla Ciebie bardzo prosty przepis, który spełnia wszystkie wymagania aby być przekąską idealną. 🙂
Drukuj
Przepis na batoniki kakaowe
- Czas całkowity: 2h i 15 minut
- Dieta: Bezglutenowa
Opis
Bezglutenowe batoniki kakaowe
Składniki
Skaluj
- 150 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 20 g płatków migdałowych
- 30 g wiórek kokosowych
- 10 g siemienia lnianego
- 150 g mleka migdałowego
- 100 g miodu
- 80 g masła kakaowego (może być też zwykłe)
- 200 g płatków owsianych, bezglutenowych
- 20 g kakao
Przygotowanie
- Rodzynki, orzechy, płatki migdałów, wiórki kokosowe oraz siemię lniane zmiksuj w blenderze.
- Do rondelka nalej mleko, miód, masło i kakao. Podgrzewaj aż wszystkie składniki się połączą, cały czas mieszając. Ok. 2-3 minuty
- Dodaj zblendowaną masę oraz płatki owsiane.
- Gotuj na malutkim ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając.
- Odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Przełóż do kwadratowej formy, rozprowadzając po całości na wysokość ok. 1.5 cm. Wstaw do lodówki na minimum 3h.
- Przekrój wzdłuż tak jak lubisz.
Notatki
Batony najlepiej smakują kiedy są schłodzone.
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 329 g
- Kalorie: 2957
- Tłuszcze: 152 g
- Białko: 53 g