Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na Mazurka Wielkanocnego


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • 200 g mąki kokosowej
  • 160 g oleju kokosowego
  • 140 g syropu klonowego
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 100 g kremu z kasztanów jadalnych lub masła orzechowego
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego lub ziarenek wanilii
  • 6 łyżek syropu klonowego

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. W dużej misce dokładnie wymieszaj :

200 g mąki kokosowej
160 g oleju kokosowego
140 g syropu klonowego

Gładką masę przełóż do formy (ja użyłam prostokątnej formy do tarty) i rozprowadź tak by powstała podstawa naszego Mazurka. Włóż do piekarnika i piecz 10 minut. Po upieczenia zostaw do ostygnięcia. Między czasie przygotuj drugą warstwę. Do robota kuchennego włóż:

200 g wiórek kokosowych
100 g kremu z kasztanów jadalnych lub masła orzechowego
pół łyżeczki aromatu waniliowego lub ziarenek wanilii
6 łyżek syropu klonowego

Zmiksuj. Przełóż na upieczoną i ostudzoną „bazę” i równomiernie rozprowadź. Udekoruj orzechami, suszonymi owocami, wedle uznania. 🙂

4
0
Would love your thoughts, please comment.x