Witaj!
Kolejna propozycja na Wielkanocnego Mazurka w wersji fit. 🙂
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 100 stpni C. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim przepołowione śliwki.
Susz owoce około godziny. Następnie zmiksuj śliwki i przełóż do dużego rondelka. Dodaj ksylitol i gotuj ok. 40 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Powidła przełóż do słoiczków, mocno zakręć i postaw do góry dnem na ok. 10 minut.
Śliwki suszone zmiksuj. 100 g miękkiego masła zagnieć z ksylitolem i proszkiem do pieczenia. Dodaj kolejne 100 g mąki i ponownie zagnieć. Dodaj zmiksowane śliwki i żółtka, wyrób na blacie opruszonym mąką. Dodaj dwie łyżki wody i zagnieć. Po tym czasie, rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ciasto rozwałkuj na papierze (ok.0.5 cm) i przenieś na formę do pieczenia (30×25). Piecz ok. 25 minut.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę zmiksuj na małe kawałki lub zetrzyj na tarce. Przesyp do rondelka, dodaj łyżkę wody i zagotuj.
Na upieczonym i ostudzonym cieście, rozsmaruj powidła, na wierzchu ułóż pokrojone śliwki (lub bakalie) i polej roztopioną czekoladą.