Składniki
- Masło kakaowe 150 g
- Jajka, 6 sztuk (białka oddzielone od żółtek)
- Sól, szczypta
- Erytrytol, 200 g
- Surowa czekolada, 200 g
- Mąka kokosowa, 50 g
Przybory kuchenne:
- tortownica (22 cm), lub kwadratowa forma
Przygotowanie
1. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni C.
2. Ubijcie białka na sztywno, najlepiej mikserem.
3. Dodajcie 20 g erytrytolu, wymieszajcie.
4. Dodajcie pozostałe 180 g erytrytolu, żółtka i masło kakaowe, wymieszajcie.
5. Dodajcie czekoladę, poczekajcie chwilę aż zmięknie, wymieszajcie.
6. Dodajcie mąkę, wymieszajcie.
7. Dodajcie ubite białka, wymieszajcie. Przełóżcie ciasto do tortownicy (22cm) lub kwadratowej formy.
8. Pieczcie 10-15 minut (200stopni C.). Pozostawcie w formie na około 5 minut, żeby przestygło.
To ciasto jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Z owocami, z orzeszkami, z czymkolwiek chcecie. Możecie je podać nawet z lodami waniliowymi (jeśli sumienie Wam na to pozwoli) 😛
Wartości odżywcze
- Kalorie: 300 kcal
- Tłuszcze: 20 g
- Węglowodany: 30 g
- Białko: 5 g