Składniki
- Olej kokosowy 1/2 kubka
- Kakao, 1/2 kubka
- Syrop klonowy, 2-3 łyżki
- Sól, szczypta
- Orzechy arachidowe, 400 g
- Oliwa z oliwek, 20 g
- Ksylitol, płaska łyżka
Przygotowanie
*Jeden warunek. Musicie mieć dobry sprzęt do miksowania, który sobie poradzi z orzechami.
Wsypcie ksylitol do robota kuchennego. Zmiksujcie. Dodajcie orzechy. Zmiksujcie na gładką masę. Wlejcie oliwę. Dokładnie wymieszajcie.
I tak oto mamy masło orzechowe, domowej roboty, w dwie minuty.
Następnie będziemy potrzebować 12 papilotek na muffiny. Ja mam w domu akurat silikonowe.
Do rondelka wkładamy olej kokosowy i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu aż olej się roztopi,
cały czas mieszając. Dodajemy syrop klonowy, oraz sól. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia, odkładamy w chłodne miejsce.
Kiedy „czekolada” troszkę przestygnie, wlewamy ją do papilotek na wysokość 1/3. Wkładamy do lodówki.
Gdy spody zastygną wyjmujemy papilotki z lodówki i do każdej wkładamy po łyżce masła orzechowego.
Zalewamy resztą czekolady, tak aby zakryła nam masło. Wkładamy do lodówki na godzinę. Koniec. 🙂
Wartości odżywcze
- Kalorie: 300 kcal
- Tłuszcze: 27 g
- Węglowodany: 7 g
- Białko: 10 g