Skip to content
Menu

Zapach, smak i wygląd oceniam na 10 punktów. 🙂
Wspaniała przekąska lub deser. Idealne do kawy. Delikatnie się ciągną. W smaku przypominają ciasteczka cantucci.
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Przygotuj dwie miski, jedną większą, drugą mniejszą. Do jednej wsyp mąkę kasztanową, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj. Do drugiej miski wlej syrop klonowy, dodaj pastę tahini i 3 krople aromatu waniliowego. Bardzo dokładnie wymieszaj. Przesyp produkty suche do mokrych i ponownie wymieszaj, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Gotową masę przełóż do silikonowej formy na ciasteczka lub wyjmij półkę z piekarnika, rozłóż na niej papier do pieczenia. Z ciasta ulep kulki (ok.2 cm średnicy) i rozgnieć łyżką na papierze (wtedy ciasteczka wyjdą okrągłe ciasteczka. Posyp z wierzchu orzechami. Piecz 8 minut.
Z przepisu wychodzi 10 ciasteczek. Podane wartości odżywcze dotyczą jednej sztuki.

00głosy
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
9 Komentarze
Najnowsze
NajstarszeNajwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ewa
7 lata temu

Czy można w tym przepisie zamienić orzechy na migdały? Jestem niestety uczulona na orzechy.

7 lata temu
Odpowiedź do  Ewa

Jak najbardziej 🙂

Iza
7 lata temu

Przepyszny orzechowy smakołyk!

Ola
7 lata temu

Świetny kulinary pomysł na zimowe wieczory 🙂

Pytanie
7 lata temu

Jakie orzechy najbardziej się tu nadają?

Sylwia
7 lata temu

Przygotowuje te ciasteczka też w formie kulek też polecam

juliii
6 lata temu

Czy można zamienić czymś pastę tahini?

9
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x