Skip to content
Menu
Cart
Close Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Jesienne dni sprawiają, że sięgamy po dania rozgrzewające, sycące i pełne przypraw. Właśnie taka jest kaczka, którą Wam dzisiaj proponuję. Jestem zwolenniczką różnorodności w diecie, dlatego kaczka jest wg mnie bardzo wartościową odmianą dla kurczaka, czy wołowiny. Wartościową dla zdrowia ponieważ w jednym filecie z piersi kaczki (ok.200 g) jest aż 46 g białka i 20 g zdrowego tłuszczu, którego wcale nie musicie się obawiać.

Przygotowanie:
Imbir, czosnek i papryczkę posiekaj na małe kawałki. Przełóż do miseczki.
Skórę kaczki natnij nożem tak aby powstała kratka. Natrzyj solą. Jeśli masz parowar, włóż do niego kaczkę, skórą do dołu, na drugiej półeczce ułóż kapustę pak choi i buraki. Gotuj na parze 20 minut.
Jeśli nie masz parowaru, nic się nie martw. 😉 Mam na to domowy, sprawdzony sposób. Kaczkę i warzywa włóż do durszlaka, a durszlak włóż do garnka z wodą. Wodę nalej nie wyżej niż do poziomu durszlaka. Pilnuj czasu! (20 minut)

W tym czasie pokrój grzyby. Na patelnię wlej olej sezamowy, dodaj czosnek, imbir i papryczkę. Smaż przez minutę. Dodaj grzyby. Smaż na średnim ogniu ok. 5 minut. Postaw drugą, dużą patelnię na ogniu. Kiedy będzie rozgrzana połóż na niej osuszoną ręcznikiem papierowym kaczkę, skórą do dołu. Dociskaj kaczkę plastikową łopatką przez pół minuty. Smaż jeszcze ok. 3 minuty i przełóż filety na drugą stronę przez kolejne 3 minuty. Przełóż na deskę do krojenia. Kiedy nie będzie już bardzo gorąca pokrój w plasterki. Do miski włóż kapustę, buraki i grzyby. Połóż na niej kaczkę w plasterkach. Smacznego!

Taką kaczkę możesz zjeść z ryżem, makaronem a nawet włożyć do kanapki. 😉

* Podane wartości odżywcze dotyczą jednej porcji. Z przepisu wychodzą 3-4 porcje.

00votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
9 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewka
6 lat temu

Świetny rozgrzewający pomysł na jesienno-zimową kaczkę 🙂

Oliwia
6 lat temu

Świetny sos w tej kaczce. Robi cały aromat dania! Polecam

Ewunia_24
6 lat temu

Czy kapustę pak chpi można zastąpić inną? Jeśli tak to jaką Pani poleca?

Ola_1
6 lat temu

Wypróbowałam na tegoroczne Boże Narodzenie, polecam!

Ewa
6 lat temu

Pyszny pomysł na obiad!

Marcelina
6 lat temu

Gdzie kupujecie kapustę pak choi?

Magda 36
6 lat temu

Ja użyłam udka z kaczki obranego. Też pasuje.

Marta22
6 lat temu

Genialny sos. Palce lizać!

9
0
Would love your thoughts, please comment.x