Skip to content
Menu

Jesienne dni sprawiają, że sięgamy po dania rozgrzewające, sycące i pełne przypraw. Właśnie taka jest kaczka, którą Wam dzisiaj proponuję. Jestem zwolenniczką różnorodności w diecie, dlatego kaczka jest wg mnie bardzo wartościową odmianą dla kurczaka, czy wołowiny. Wartościową dla zdrowia ponieważ w jednym filecie z piersi kaczki (ok.200 g) jest aż 46 g białka i 20 g zdrowego tłuszczu, którego wcale nie musicie się obawiać.

Przygotowanie:
Imbir, czosnek i papryczkę posiekaj na małe kawałki. Przełóż do miseczki.
Skórę kaczki natnij nożem tak aby powstała kratka. Natrzyj solą. Jeśli masz parowar, włóż do niego kaczkę, skórą do dołu, na drugiej półeczce ułóż kapustę pak choi i buraki. Gotuj na parze 20 minut.
Jeśli nie masz parowaru, nic się nie martw. 😉 Mam na to domowy, sprawdzony sposób. Kaczkę i warzywa włóż do durszlaka, a durszlak włóż do garnka z wodą. Wodę nalej nie wyżej niż do poziomu durszlaka. Pilnuj czasu! (20 minut)

W tym czasie pokrój grzyby. Na patelnię wlej olej sezamowy, dodaj czosnek, imbir i papryczkę. Smaż przez minutę. Dodaj grzyby. Smaż na średnim ogniu ok. 5 minut. Postaw drugą, dużą patelnię na ogniu. Kiedy będzie rozgrzana połóż na niej osuszoną ręcznikiem papierowym kaczkę, skórą do dołu. Dociskaj kaczkę plastikową łopatką przez pół minuty. Smaż jeszcze ok. 3 minuty i przełóż filety na drugą stronę przez kolejne 3 minuty. Przełóż na deskę do krojenia. Kiedy nie będzie już bardzo gorąca pokrój w plasterki. Do miski włóż kapustę, buraki i grzyby. Połóż na niej kaczkę w plasterkach. Smacznego!

Taką kaczkę możesz zjeść z ryżem, makaronem a nawet włożyć do kanapki. 😉

* Podane wartości odżywcze dotyczą jednej porcji. Z przepisu wychodzą 3-4 porcje.

00głosy
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
9 Komentarze
Najnowsze
NajstarszeNajwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ewka
7 lata temu

Świetny rozgrzewający pomysł na jesienno-zimową kaczkę 🙂

Oliwia
7 lata temu

Świetny sos w tej kaczce. Robi cały aromat dania! Polecam

Ewunia_24
7 lata temu

Czy kapustę pak chpi można zastąpić inną? Jeśli tak to jaką Pani poleca?

Ola_1
7 lata temu

Wypróbowałam na tegoroczne Boże Narodzenie, polecam!

Ewa
7 lata temu

Pyszny pomysł na obiad!

Marcelina
7 lata temu

Gdzie kupujecie kapustę pak choi?

Magda 36
7 lata temu

Ja użyłam udka z kaczki obranego. Też pasuje.

Marta22
7 lata temu

Genialny sos. Palce lizać!

9
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x