Już za kilka dni Wielkanoc. Czas, który spędzimy wśród bliskich. Jak większość z Was moje serce jest teraz z Ukrainą. Nie jestem w stanie odwrócić głowy od dramatu, który się tam rozgrywa. Wierzę jednak, że Ci którzy zgotowali niewinnym ludziom taki los, wkrótce odpowiedzą za popełnione zbrodnie.💙💛
Dziś dzielę się z Wami przepisem na czekoladowe jajka Paleo. Nie zawierają w swoim składzie glutenu, mleka ani cukru. Ponadto są wegańskie. Mój synek Marcel powiedział, że daje im FIVE STARS😎 a to dla mnie najwyższe wyróżnienie.
Do tego przepisu potrzebne jest masełko kokosowe, które wykonasz samodzielnie w domu. Wszystkie informacje zawarte są w przepisie.
DrukujCzekoladowe Jajka PALEO
Opis
Czekoladowe Jajka PALEO (bez glutenu, bez cukru, wege)
Składniki
Masło kokosowe:
- 200 g wiórków
- 15 g oleju kokosowego nierafinowanego extra virgin
Czekoladowe jajka:
- 170 g kubka masła kokosowego
- 35 g syropu z agawy
- 100 g surowej czekolady
- Laska wanilii
- 30 g oleju kokosowego
- 120 g wiórków kokosowych
Przygotowanie
Masło kokosowe:
- Do robota kuchennego wsyp wiórki kokosowe. Zmiksuj. Dodaj olej kokosowy. Miksuj ok. 2 minuty.
Jajka czekoladowe PALEO
- W misce połącz mus kokosowy, wiórki, ziarenka wanilii (połową porcji) oraz syrop klonowy. Dokładnie wymieszaj.
- Uformuj jajka, rozłóż na papierze. Wstaw na 15 minut do lodówki.
- Międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Połącz z olejem kokosowym, drugą połową ziarenek wanilii. Podgrzej w rondelku i dokładnie wymieszaj.
- Jajka zanurz w czekoladzie do połowy i odkładaj kokosową stroną na papier do pieczenia. Wstaw do lodówki. Gdy czekolada stężeje, podgrzej ją w rondelku i zanurz drugą stroną jajka. Odstaw schłodzoną stroną na papier i odstaw do lodówki.