Opis
Lekkie ciasto z sezonowymi owocami
Składniki
200 g masła
40 g ksylitolu
4 jaja
200 g mąki orkiszowej eko (lub jaglanej)
60 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g owoców (truskawki, czarna porzeczka, maliny, jabłka)
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
W rondelku należy roztopić masło.
Do miski wsypać ksylitol, jajka i wymieszać mikserem. Dodać mąkę orkiszową, 50 g mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przelać do formy. Na cieście poukładać owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną (10 g) i całość piec w piekarniku ok. 50 minut.
Notatki
Jeśli używasz jabłek, najpierw je obierz i pokrój w kostkę.
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut