Składniki
- Kasza jaglana 90 g
- Mleko ryżowe 220 g
- Mango ok. 250 g
Przygotowanie
Jak zatem przygotować pudding mango?
Najpierw wsyp kaszę jaglaną do sitka i przelej, pierw zimną, później ciepłą wodą. Rozgrzej rondelek i wsyp do niego kaszę. Praż do momentu, aż poczujesz specyficzny zapach kaszy. Wówczas wlej mleko ryżowe. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 20 minut. Kiedy kasza wchłonie całe mleko przełóż ją do blendera i dodaj obrane mango, pokrojone na kawałki. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do dwóch pucharków po pół porcji. Udekoruj miętą, dodaj suszone, lub świeże owoce jeśli chcesz. Na koniec możesz włożyć do lodówki i poczekać aż się schłodzi, lub tak jak ja zjeść na ciepło. Jedną porcję możesz oddać mężowi/żonie, dziecku, koleżance/koledze lub schować do lodówki i zjeść na drugie śniadanie, następnego dnia.
Gwarantuję, że po takiej kaszy będziesz słodko spać. 😉
Podane wartości odżywcze dotyczą jednej porcji. Z przepisu wychodzą dwie porcje.
Wartości odżywcze
- Kalorie: 294,5
- Tłuszcze: 3,5 g
- Węglowodany: 60 g
- Białko: 12 g