Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na proteinową kulkę dyniową


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • Daktyle 9 sztuk
  • Mus jabłkowy, pół kubka
  • Puree dyniowe, 3 łyżki
  • Mleko migdałowe, 1/4 kubka
  • Ziarenka wanilii, 1/2 łyżeczki
  • Mąka kokosowa, 1/2 kubka
  • Odżywka waniliowa, 30 g
  • Cynamon, 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Dynię trzeba wcześniej upiec około 40 minut w temperaturze 200 stopni C.

Pieczemy ją pokrojoną na kawałki i skropioną oliwą z oliwek.

Kiedy dynia będzie w środku mięciutka, znaczy, że jest gotowa. Pozwólmy jej ostygnąć.

Po tym czasie wydrążcie dynię i przełóżcie do blendera. Zmiksujcie.

Przełóżcie do miski i odstawcie na bok.

Teraz czas na daktyle. Trzeba je zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut, aby zmiękły.

Kiedy daktyle będą miękkie, odlewamy wodę i przekładamy je do robota kuchennego. Miksujemy na miazgę. Dodajemy 3 łyżki zmiksowanej dyni, przetarte jabłko, mleko migdałowe, wanilię, mąkę kokosową, odżywkę waniliową i cynamon. Mieszamy. Z gotowej masy formujemy 30 gramowe kuleczki. Wkładamy do lodówki na 30 minut. 🙂

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 52 kcal
  • Tłuszcze: 2.5 g
  • Węglowodany: 4.6 g
  • Białko: 3 g
2
0
Would love your thoughts, please comment.x