Składniki
Skaluj
- 600 g ziemniaków
- 2 jajka
- 200 g mąki ryżowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta kurkumy
- 3 cebule
- 6 filecików anchois
- 2 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie
Ugotuj ziemniaki, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Następnie zmiksuj w robocie kuchennym lub użyj ubijaczki do ziemniaków.
Dodaj jajka i mąkę. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą.
Zagnieć ciasto, na posypanej uprzednio macie do wyrabiania ciasta.
Z ciasta uformuj walec. Pokrój placki ok. 1.5 cm.
Rozgrzej olej na patelni i usmaż placki.
Cebulę pokrój w pióra. Rozgrzej łyżeczkę oleju na małej patelni, podsmaż cebulkę. Przełóż na placki.
Na wierzchu ułóż filety anchois. Smacznego! 🙂
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 66 g
- Kalorie: 460 kcal
- Tłuszcze: 18 g
- Białko: 9 g