Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na placki z gotowanych ziemniaków z cebulką i anchois


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • 600 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 200 g mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kurkumy
  • 3 cebule
  • 6 filecików anchois
  • 2 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie

 

Ugotuj ziemniaki, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

Następnie zmiksuj w robocie kuchennym lub użyj ubijaczki do ziemniaków.

Dodaj jajka i mąkę. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą.

Zagnieć ciasto, na posypanej uprzednio macie do wyrabiania ciasta.

Z ciasta uformuj walec. Pokrój placki ok. 1.5 cm.

Rozgrzej olej na patelni i usmaż placki.

Cebulę pokrój w pióra. Rozgrzej łyżeczkę oleju na małej patelni, podsmaż cebulkę. Przełóż na placki.

Na wierzchu ułóż filety anchois. Smacznego! 🙂

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 66 g
  • Kalorie: 460 kcal
  • Tłuszcze: 18 g
  • Białko: 9 g
9
0
Would love your thoughts, please comment.x