Składniki
- Woda 500 g
- Ziemniaki 400 g
- Mąka pełnoziarnista 200 g
- Tofu 100 g
- 1 żółtko
- szczypta soli
- śliwki mrożone lub truskawki
Przygotowanie
W pierwszej kolejności wyciągnęłam śliwki z zamrażarki, żeby się powoli rozmrażały. Następnie obrałam ziemniaki, zalałam wodą (500g) i gotowałam około 30 min do miękkości. Kiedy ziemniaki były już ugotowane, przełożyłam je do robota kuchennego i zmiksowałam. Następnie przełożyłam je do miski i zostawiłam, aby ostygły.
Wyczyściłam mojego robota kuchennego po ziemniakach i wsypałam do niego mąkę oraz tofu. Zmiksowałam. Dodałam ziemniaki, żółtko i szczyptę soli. Wymieszałam.
Blat posypałam mąką. Ułożyłam na nim ciasto, podzieliłam je na trzy części. Jedną część ciasta zagniotłam, uformowałam wałek i obtoczyłam go w mące. Wałek pokroiłam na cztery części i uformowałam z nich placuszki. Na środku każdego placuszka kładłam śliwkę i lepiłam, formując kulę. Z każdą częścią ciasta robiłam dokładnie to samo.
Między czasie nastawiłam sobie wodę w garnku. Kiedy knedle były gotowe a woda wrząca i delikatnie osolona, gotowałam je ok. 5 min. Wyciągałam je kolejno łyżką cedzakową.
Podczas gdy knedle czekały już na talerzach, roztopiłam odrobinę masła i polałam je z góry. Na koniec posypałam knedle ksylitolem do smaku.
Wyszło mi 12 sztuk knedli. Podane wartości odżywcze dotyczą jednej sztuki.
Zamiast śliwek możecie użyć truskawek lub brzoskwini. Smacznego!
Wartości odżywcze
- Kalorie: 121,5 kcal
- Tłuszcze: 1,4 g
- Węglowodany: 23,6 g
- Białko: 4,5 g