Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na pełnoziarniste knedle ze śliwką


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • Woda 500 g
  • Ziemniaki 400 g
  • Mąka pełnoziarnista 200 g
  • Tofu 100 g
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • śliwki mrożone lub truskawki

Przygotowanie

W pierwszej kolejności wyciągnęłam śliwki z zamrażarki, żeby się powoli rozmrażały. Następnie obrałam ziemniaki, zalałam wodą (500g) i gotowałam około 30 min do miękkości. Kiedy ziemniaki były już ugotowane, przełożyłam je do robota kuchennego i zmiksowałam. Następnie przełożyłam je do miski i zostawiłam, aby ostygły.

Wyczyściłam mojego robota kuchennego po ziemniakach i wsypałam do niego mąkę oraz tofu. Zmiksowałam. Dodałam ziemniaki, żółtko i szczyptę soli. Wymieszałam.

Blat posypałam mąką. Ułożyłam na nim ciasto, podzieliłam je na trzy części. Jedną część ciasta zagniotłam, uformowałam wałek i obtoczyłam go w mące. Wałek pokroiłam na cztery części i uformowałam z nich placuszki. Na środku każdego placuszka kładłam śliwkę i lepiłam, formując kulę. Z każdą częścią ciasta robiłam dokładnie to samo.

Między czasie nastawiłam sobie wodę w garnku. Kiedy knedle były gotowe a woda wrząca i delikatnie osolona, gotowałam je ok. 5 min. Wyciągałam je kolejno łyżką cedzakową.

Podczas gdy knedle czekały już na talerzach, roztopiłam odrobinę masła i polałam je z góry. Na koniec  posypałam knedle ksylitolem do smaku.

Wyszło mi 12 sztuk knedli. Podane wartości odżywcze dotyczą jednej sztuki.

Zamiast śliwek możecie użyć truskawek lub brzoskwini. Smacznego!

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 121,5 kcal
  • Tłuszcze: 1,4 g
  • Węglowodany: 23,6 g
  • Białko: 4,5 g
4
0
Would love your thoughts, please comment.x