Opis
Pyszny, zielony chlebek bananowy bez dodatku cukru, glutenu i mleka krowiego.
Składniki
- masło, ilość do posmarowania formy plus odrobinę bezglutenowej bułki tartej
- 65 g orzechów włoskich, łuskanych
- 300 g bananów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
- 2 jajka
- 160 g mąki owsianej
- 20 – 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżki matcha
- syrop klonowy-łyżeczka (opcjonalnie)
- proszek do pieczenia-1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (30 x 10 x 7 cm) posmarować masłem i oprószyć bułką tartą glutenfree odstawić.
Orzechy posiekać.
Do naczynia miksującego włożyć banany, dodać jajka, zmiksować
Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, mąkę, sok z cytryny, oliwę i sól, wymieszać. Połowę masy przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, odstawić. Do drugiej części dosypać proszku matcha.
Przełożyć do formy z pierwszą warstwą masy. Dla uzyskania efektu marmurku wymieszać obie warstwy widelcem. Na górze ułożyć paski wycięte z bananów. Piec 40-50 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.