Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

GRINCH BANANA BREAD


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: kontakt@joannarutka.pl

Opis

Pyszny, zielony chlebek bananowy bez dodatku cukru, glutenu i mleka krowiego.


Składniki

Skaluj
  • masło, ilość do posmarowania formy plus odrobinę bezglutenowej bułki tartej
  • 65 g orzechów włoskich, łuskanych 
  • 300 g bananów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
  • 2  jajka 
  • 160 g mąki owsianej 
  • 2025 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego 
  • 2 łyżki matcha 
  • syrop klonowy-łyżeczka (opcjonalnie)
  • proszek do pieczenia-1/2 łyżeczki (opcjonalnie)

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (30 x 10 x 7 cm) posmarować masłem i oprószyć bułką tartą glutenfree odstawić. 

Orzechy posiekać. 

Do naczynia miksującego włożyć banany, dodać jajka, zmiksować

Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, mąkę, sok z cytryny, oliwę i sól, wymieszać. Połowę masy przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, odstawić. Do drugiej części dosypać proszku matcha.

Przełożyć do formy z pierwszą warstwą masy. Dla uzyskania efektu marmurku wymieszać obie warstwy widelcem. Na górze ułożyć paski wycięte z bananów. Piec 40-50 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

0
Would love your thoughts, please comment.x