Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na batoniki kakaowe


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Autor: Joanna Rutka
  • Czas całkowity: 2h i 15 minut
  • Dieta: Bezglutenowa

Opis

Bezglutenowe batoniki kakaowe


Składniki

Skaluj
  • 150 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 20 g płatków migdałowych
  • 30 g wiórek kokosowych
  • 10 g siemienia lnianego
  • 150 g mleka migdałowego
  • 100 g miodu
  • 80 g masła kakaowego (może być też zwykłe)
  • 200 g płatków owsianych, bezglutenowych
  • 20 g kakao

Przygotowanie

  1. Rodzynki, orzechy, płatki migdałów, wiórki kokosowe oraz siemię lniane zmiksuj w blenderze.
  2. Do rondelka nalej mleko, miód, masło i kakao. Podgrzewaj aż wszystkie składniki się połączą, cały czas mieszając. Ok. 2-3 minuty
  3. Dodaj zblendowaną masę oraz płatki owsiane.
  4. Gotuj na malutkim ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając.
  5. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
  6. Przełóż do kwadratowej formy, rozprowadzając po całości na wysokość ok. 1.5 cm. Wstaw do lodówki na minimum 3h.
  7. Przekrój wzdłuż tak jak lubisz.

Notatki

Batony najlepiej smakują kiedy są schłodzone.

  • Czas przygotowania: 15 minut

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 329 g
  • Kalorie: 2957
  • Tłuszcze: 152 g
  • Białko: 53 g
1
0
Would love your thoughts, please comment.x