Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na muffinki marchewkowe


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Opis

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do muffinek wyłóż papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Odstaw na bok.

Pokrusz orzechy w blenderze lub robocie kuchennym. Przełóż do miseczki.

Marchewkę zmiksuj w robocie kuchennym lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do drugiej miseczki.

Roztop masło w rondelku na małym ogniu i przelej do dużej miski. Dodaj jajka, mleko kokosowe, wymieszaj.

Dodaj cukier kokosowy, mąkę kasztanową, bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do pierników oraz sól. Wymieszaj. Dodaj wcześniej przygotowane orzechy i marchewkę. Dokładnie wymieszaj.

Przełóż ciasto do papilotek i piecz ok. 25 minut.

Po upieczeniu zostaw muffinki w formie na ok. 10 minut aż nieco przestygną.

Muszę się przyznać, że pisząc ten post, muszę wyskoczyć z łóżka po kolejną babeczkę. 😉

Omnonmnom pyszne!!!!

Dobrze na koniec został nam jeszcze lukier. Wsyp erytrol do blendera i zmiksuj na pył. Dolej soku wciśniętego z pomarańczki i wymieszaj. Posmaruj muffinki wedle uznania.

Bierz papilotki i piecz kochana/ny bo zaraz trzeba iść spać, a do porannej kawki taki muffinek pasuje jak liść do drzewa. <3


Składniki

Skaluj

Ciasto na muffinki:

  • 50 g orzechów nerkowca
  • 200 g marchewki
  • 50 g masła ghee
  • 150 g mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • 110 g cukru kokosowego
  • 250 g mąki kasztanowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka przyprawy do pierników
  • ½ łyżeczki soli

Lukier:

  • 200 g erytrolu
  • 30 g soku z pomarańczy

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 232 kcal
  • Tłuszcze: 9 g
  • Węglowodany: 53 g
  • Białko: 4 g
9
0
Would love your thoughts, please comment.x