Opis
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do muffinek wyłóż papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Odstaw na bok.
Pokrusz orzechy w blenderze lub robocie kuchennym. Przełóż do miseczki.
Marchewkę zmiksuj w robocie kuchennym lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do drugiej miseczki.
Roztop masło w rondelku na małym ogniu i przelej do dużej miski. Dodaj jajka, mleko kokosowe, wymieszaj.
Dodaj cukier kokosowy, mąkę kasztanową, bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do pierników oraz sól. Wymieszaj. Dodaj wcześniej przygotowane orzechy i marchewkę. Dokładnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do papilotek i piecz ok. 25 minut.
Po upieczeniu zostaw muffinki w formie na ok. 10 minut aż nieco przestygną.
Muszę się przyznać, że pisząc ten post, muszę wyskoczyć z łóżka po kolejną babeczkę. 😉
Omnonmnom pyszne!!!!
Dobrze na koniec został nam jeszcze lukier. Wsyp erytrol do blendera i zmiksuj na pył. Dolej soku wciśniętego z pomarańczki i wymieszaj. Posmaruj muffinki wedle uznania.
Bierz papilotki i piecz kochana/ny bo zaraz trzeba iść spać, a do porannej kawki taki muffinek pasuje jak liść do drzewa. <3
Składniki
Ciasto na muffinki:
- 50 g orzechów nerkowca
- 200 g marchewki
- 50 g masła ghee
- 150 g mleka kokosowego
- 2 jajka
- 110 g cukru kokosowego
- 250 g mąki kasztanowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka przyprawy do pierników
- ½ łyżeczki soli
Lukier:
- 200 g erytrolu
- 30 g soku z pomarańczy
Wartości odżywcze
- Kalorie: 232 kcal
- Tłuszcze: 9 g
- Węglowodany: 53 g
- Białko: 4 g