Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na Dzień Kobiet


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • 100 g mąki kokosowej
  • 85 g oleju kokosowego
  • 70 g syropu klonowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • 100 g surowej czekolady
  • 80 g śmietanki z pełnotłustego mleka kokosowego

Przygotowanie

Przygotuj 12 papilotek do muffinów. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Na początek wsyp do miski mąkę kokosową, dodaj olej kokosowy, syrop klonowy i szczyptę soli himalajskiej. Dokładnie wymieszaj, tak aby nie było ani jednej grudki. Nałóż po łyżce ciasta do papilotek. Ugnieć ciasto w papilotce w taki sposób, aby na środku było widoczne wgłębienie. Ja użyłam do tego łyżeczki. Tam będziemy wlewać nasz czekoladowy ganasz. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 minut.

[gallery ids="600,601,602"]

Po upieczeniu pozwól odpocząć babeczkom w papilotkach aż do całkowitego wystudzenia. Międzyczasie przygotuj nadzienie. 🙂

W robocie kuchennym pokrusz czekoladę. Przełóż do rondelka, dodaj śmietankę kokosową i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia i zgęstnienia.

Nakładaj ganasz łyżeczką do środka babeczek. Wstaw do lodówki na godzinkę.

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 7,7 g
  • Kalorie: 182 kcal
  • Tłuszcze: 28 g
  • Białko: 1 g
4
0
Would love your thoughts, please comment.x