Składniki
- 100 g mąki kokosowej
- 85 g oleju kokosowego
- 70 g syropu klonowego
- szczypta soli himalajskiej
- 100 g surowej czekolady
- 80 g śmietanki z pełnotłustego mleka kokosowego
Przygotowanie
Przygotuj 12 papilotek do muffinów. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Na początek wsyp do miski mąkę kokosową, dodaj olej kokosowy, syrop klonowy i szczyptę soli himalajskiej. Dokładnie wymieszaj, tak aby nie było ani jednej grudki. Nałóż po łyżce ciasta do papilotek. Ugnieć ciasto w papilotce w taki sposób, aby na środku było widoczne wgłębienie. Ja użyłam do tego łyżeczki. Tam będziemy wlewać nasz czekoladowy ganasz. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 minut.
[gallery ids="600,601,602"]Po upieczeniu pozwól odpocząć babeczkom w papilotkach aż do całkowitego wystudzenia. Międzyczasie przygotuj nadzienie. 🙂
W robocie kuchennym pokrusz czekoladę. Przełóż do rondelka, dodaj śmietankę kokosową i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia i zgęstnienia.
Nakładaj ganasz łyżeczką do środka babeczek. Wstaw do lodówki na godzinkę.
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 7,7 g
- Kalorie: 182 kcal
- Tłuszcze: 28 g
- Białko: 1 g