Składniki
Nadzienie:
- 150 g wiórek kokosowych
- Puszka mleka kokosowego, 50 g śmietanki (górna warstwa) i 60 g mleka
- 20 g miodu (syrop klonowy- wersja wegańska)
Czekolada:
- 70 g oleju kokosowego,
- 20 g kakao niskotłuszczowego
- 10 g miodu (syrop klonowy- wersja wegańska)
Przygotowanie
Do robota kuchennego wsyp wiórki kokosowe, górną warstwę śmietanki kokosowej z wierzchu (mam na myśli puszkę pełnotłustego mleka kokosowego), mleko kokosowe, miód. Ustaw funkcję mieszania (chcemy żeby produkty się wymieszały, a nie zmiksowały).
Przygotuj papier do pieczenia. Ułóż go na talerzu. Kokosową masę przełóż na papier i dłońmi uformuj 8 małych batoników. Włóż do lodówki. Międzyczasie przygotuj „zdrową czekoladę” :-).
Do rondelka przełóż olej kokosowy, kakao i miód. Podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Konsystencja musi być gładka i bez grudek. Wyjmij kokosowe batoniki z lodówki i kolejno zanurzaj je w czekoladzie, pomagając sobie widelczykami deserowymi. Musisz tak obracać batoniki w czekoladzie, aby całe były nią pokryte. Odkładaj je na papier. Kiedy skończysz włóż talerz z batonikami do lodówki na 10 minut. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i dokładnie tak samo powtórz czynność z czekoladą. Włóż do lodówki na kolejne 10 minut.
W tym czasie proponuję 10 minutowy trening brzucha. Skusisz się? 🙂
Połóż się na macie lub na dywanie i wykonaj:
1. Brzuszki 4×20
2. Nożyce 4×20
3. Planki 3x 1 minuta
No to teraz zasłużony odpoczynek. Zapraszam na deser! 😉 Smacznego!
Wartości odżywcze
- Kalorie: 220 kcal
- Tłuszcze: 20 g
- Węglowodany: 14 g
- Białko: 2 g