Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na batoniki kokosowe w czekoladzie


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj

Nadzienie:

  • 150 g wiórek kokosowych
  • Puszka mleka kokosowego, 50 g śmietanki (górna warstwa) i 60 g mleka
  • 20 g miodu (syrop klonowy- wersja wegańska)

Czekolada:

  • 70 g oleju kokosowego,
  • 20 g kakao niskotłuszczowego
  • 10 g miodu (syrop klonowy- wersja wegańska)

Przygotowanie

Do robota kuchennego wsyp wiórki kokosowe, górną warstwę śmietanki kokosowej z wierzchu (mam na myśli puszkę pełnotłustego mleka kokosowego), mleko kokosowe, miód. Ustaw funkcję mieszania (chcemy żeby produkty się wymieszały, a nie zmiksowały).

Przygotuj papier do pieczenia. Ułóż go na talerzu. Kokosową masę przełóż na papier i dłońmi uformuj 8 małych batoników. Włóż do lodówki. Międzyczasie przygotuj „zdrową czekoladę” :-).

Do rondelka przełóż olej kokosowy, kakao i miód. Podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Konsystencja musi być gładka i bez grudek. Wyjmij kokosowe batoniki z lodówki i kolejno zanurzaj je w czekoladzie, pomagając sobie widelczykami deserowymi. Musisz tak obracać batoniki w czekoladzie, aby całe były nią pokryte. Odkładaj je na papier. Kiedy skończysz włóż talerz z batonikami do lodówki na 10 minut. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i dokładnie tak samo powtórz czynność z czekoladą. Włóż do lodówki na kolejne 10 minut.

W tym czasie proponuję 10 minutowy trening brzucha. Skusisz się? 🙂

Połóż się na macie lub na dywanie i wykonaj:

1. Brzuszki 4×20
2. Nożyce 4×20
3. Planki 3x 1 minuta

No to teraz zasłużony odpoczynek. Zapraszam na deser! 😉 Smacznego!

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 220 kcal
  • Tłuszcze: 20 g
  • Węglowodany: 14 g
  • Białko: 2 g
14
0
Would love your thoughts, please comment.x