Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ciasto marchewkowe PALEO z kremem orzechowo-waniliowym


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Opis

Pyszne ciasto marchewkowe bez cukru, glutenu i mleka krowiego!


Składniki

Skaluj

Przepis na ciasto: 

 

  • 3 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych bez cukru
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

  • 4 jajka (żółtka i białka ubijamy osobno)
  • 1/2 szklanki ekologicznego oleju kokosowego lub masła ghee
  • 1 łyżeczka ziarenek wanilii
  • 1/2 szklanki startej marchewki
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich

 

Krem waniliowo- orzechowy

 

  • 1 szklanka surowych namoczonych nerkowców w mleku migdałowym
  • 1/2 szklanki kremu kokosowego (z puszki z mleka kokosowego po
  • schłodzeniu)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 2 łyżeczki aromatu lub pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka ziarenek wanilii
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

 


Przygotowanie

 

 

  1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni C. Przygotuj formę 20×20 cm, wykładając
  2. ją papierem.
  3. W dużej misce wymieszaj żółtka, olej, miód i wanilię.
  4. Wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj suche składniki.
  5. Przesyp suche składniki do mokrych. Delikatnie wymieszaj.
  6. Do masy dodaj startą marchewkę, rodzynki, orzechy. Wymieszaj.
  7. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Przełóż masę do formy i
  8. równomiernie rozprowadź. Piecz 38-45 minut.

 

Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.

 

Sposób przygotowania kremu: 


Namoczone nerkowce, krem kokosowy, sok z cytryny blenduj w robocie kuchennym przez około 5 minut na niskich obrotach aż masa będzie gładka i kremowa. Dodaj skórkę cytrynową, pastę waniliową odrobinę aromatu i ponownie miksuj przez 30 sekund. Przełóż do miseczki i wstaw do zamrażarki na ok. 1 godzinę. 

Ostudzone ciasto posmaruj kremem i zjedz. Smacznego!

Notatki

WSKAZÓWKA! 

 

Zamiast proszku do pieczenia i sody oczyszczonej – porządnie ubij białka! 

 

Tak, dodanie ubitych białek jaj może pomóc w nadaniu ciastu lekkości bez użycia proszku do pieczenia i sody. Ubijanie białek na sztywną pianę i delikatne wmieszanie ich do ciasta to dobra technika, która może dodać puszystości. Oto jak to zrobić:

Oddziel białka od żółtek – W przepisie użyj samych żółtek, jak w oryginalnym przepisie, mieszając je z mokrymi składnikami.

Ubij białka – Ubij białka na sztywną pianę. Upewnij się, że miska i trzepaczka są idealnie czyste, aby piana dobrze się trzymała.

Delikatnie wmieszaj pianę z białek – Na końcu, po połączeniu wszystkich składników, delikatnie wmieszaj ubite białka do ciasta, używając szpatułki i starając się nie zniszczyć piany.

Ta metoda może zastąpić proszek do pieczenia i sodę, ale pamiętaj, że efekt może być nieco inny, ponieważ ciasto będzie opierać się wyłącznie na napowietrzeniu z białek. Ciasto może być lżejsze i mniej wilgotne.

Smacznego! 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x