Składniki
Skaluj
- Słodkie jabłko i dojrzały banan
- 4 jajka
- 120 gram maki pszennej pełnoziarnistej
- Laska wanilii
- Szczypta soli (opcjonalnie)
Przygotowanie
Zblenduj jabłko z bananem oraz wydłubanymi ziarenkami wanilii. Przełóż do miski.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Tortownicę (22 cm), natłuść (ja używam beztłuszczowego oleju rzepakowego w sprayu).
Do miski włóż jajka i ubijaj 6 minut. Dodaj banana z jabłkiem i ubijaj kolejne 6 minut. Dodaj mąkę i sól do miski i wymieszaj.
Zawartość przełóż do tortownicy i piecz przez 20-25 minut (180 stopni C). Ciasto odstaw do ostygnięcia na ok.10 minut przed wyjęciem z formy.
Ostudź ciasto całkowicie. Możesz przeciąć biszkopt na pół i posmarować domową konfiturą.
Wartości odżywcze
- Kalorie: 899 kcal
- Tłuszcze: 23,6g
- Węglowodany: 132g
- Białko: 44,2g